Att spela padel

En rolig sport som du lär dig fort!

Spelplanen

En padelplan har måtten 10x20 meter och banan är omgiven av väggar, vanligen av glas samt galler. Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis och man spelar alltid dubbel.


Väggarna

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation.

Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.

Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.


Spelet

Bollen får studsa max 1 gång på egen sida. Mottagaren kan välja att returnera bollen på volley eller låta bollen studsa en gång i marken, direkt eller efter väggkontakt.

Om bollen träffar stängslet på egen sida så vinner motståndaren poängen.


Serven i padeltennis slås underifrån, eller under midjehöjd. Precis som i tennis slås den första serven från forehandrutan och sedan växlar man mellan forehand och backhandrutan. Servaren måste stå placerad bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidovägg. Till skillnad från många andra racketsporter måste bollen studsas en gång i marken innan servaren slår över bollen. Bollen skall slås över nät och studsa i serverutan diagonalt på motsatt sida. Bollen kan fortsätta att studsa i väggen, men om den efter studs i mottagarens serveruta träffar gallret, då är det servefel. Man har precis som i tennis två servemöjligheter. När bollen har träffat i rätt serveruta och bollen har returnerats så är hela planen i spel. En boll som returneras direkt i motståndarens bak- eller sidoväggar är ute.  • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.
  • Motståndaren slår bollen i nät.
  • Motståndaren slår bollen ut, d.v.s antingen direkt utanför banan eller direkt i en av väggarna på motståndarens planhalva utan att studsa i marken först.
  • Motståndaren slår bollen i eget galler.
  • En motståndare träffas av bollen.